AVDC Design Awards 2011

Winners from the AVDC Design Awards 2011

Windmill Hill, The Waddesdon Estate

Winner of the Design Awards plaque for outstanding design - an exceptional architectural masterpiece

A new set of contemporary buildings set around a courtyard providing a home for the Rothschild Foundation Archive and the charity investment organisation.

  • Designed by: Stephen Marshall Architects LLP for the Waddesdon Estate

Silverstone Wing

Winner of the Design Awards plaque for outstanding design - an impressive and exciting landmark building at the internationally renowned motor racing venue


The Silverstone Wing, a new landmark building, which includes the race control building, media centre, hospitality and VIP zones together with three large halls, a conference facility, business centre and 100 seat auditorium.

  • Designed by: Populous For Silverstone Circuit Ltd

Pond Cottage, Great Horwood

Winner of the Design Awards plaque for outstanding design - a beautifully designed contemporary extension to a Victorian cottage

Built in handmade brick, this extension is articulated from the original building by the projecting timbered balcony and vertical glazed section. It provides a rear hallway, living area and bedroom with ensuite.

 

  • Designed and owned by: Chris Banister and Barbara Dunsire

Stowe Art Block, Stowe School

Highly Commended - an impressive building renovation and adaptation

The original double height studio was restored and new exhibition space, individual studios, a library, dark room facilities, open plan teaching areas were all provided in the renovated building.

  • Designed by: Rick Mather Architects for Stowe School

Egerton House, Chilton Estate

Highly Commended - a clever solution to the integration of new office accommodation into a sensitive rural landscape

A large new office space was provided underground to preserve the character and views of the existing converted barns in the business centre.

  • Designed by: Ian Slater for The Aubrey Fletcher Estate

College Lake Visitor Centre, Pitstone

Highly Commended - a welcoming and sustainable visitor centre that fits unobtrusively into the landscape

The eco-friendly visitor centre has a low visual impact achieved by integrating in existing topography and having a wildflower rich turf roof. Inside rammed chalk and a glass pit express the natural geology and history of the site. 

  • Designed by: A & G Architects for the Berkshire Buckinghamshire and Oxfordshire Wildlife Trust 

The Old Post Office, Cublington

Commended - a sympathetic refurbishment and extension of a cottage in the Conservation Area

This refurbishment has remained sympathetic to the historic character of the building through careful design and choice of materials.

  • Designed by: CMI Consulting Ltd for Mr and Mrs Naylor

Limes Court, Winslow

Commended - an attractive small residential development

Seven new terraced homes and one detached house were built on the site of the former cattle market in Winslow. Existing lime trees were retained and gave their name to the development.

  • Designed by: Knight Architecture & Design
  • Owned by: Mr and Mrs Menday

Cooper’s Wharf, Buckingham

Commended - good use of a riverside site in an historic market town for residential development

This residential development has transformed an historic, (but contaminated) old industrial site, using its riverside location to advantage.The local tradition of rounded corners, echoing that of the Town Hall to the north, is a feature of the site.

  • Designed by: David Parker Architects for W E Black

Rate this page: